Tagság

Csatlakozzon a STERNA-hoz és ossza meg információit a nagyvilág madárkedvelő közösségével!

Milyen előnyökkel jár a csatlakozás?

A csatlakozás öt lépése 

A hálózat tagjaként, számos előnye lehet:


A hálózat tagjaként, számos előnye lehet:

Csatolja tartalmait a madarakkal kapcsolatos információs bankhoz
STERNA a madarakról a weben elérhető források gyűjteménye. Partnereink a természetrajz, a biodiverzitás és természetvédelem terén ismert és elismert szervezetek. Csatlakozásával hozzájárul egy egyedülállóan attraktív egyre gazdagodó madarakkal foglalkozó digitális könyvtárhoz.

 

Munka egy egyenrangú hálózatban

A STERNA főként a hálózatokról és az együttműködésről szól. A tartalomszolgáltató partnerek technikai szempontból egyenrangú hálózat segítségével kapcsolódnak, szervezeti szempontból a kapcsolódás pedig a tagok közötti együttműködés elősegítésével történik. A STERNA környezetben, miközben saját tartalmait közzéteszi, más tagok erőforrásait is hasznosíthatja. Együtt dolgoznak a tartalmak gazdagításán, és bármikor konzultálhat a partnerekkel, hogy melyik módszer vezet a legjobb eredményhez.

 

Több látogató vonzása révén a látogató közönsége is kitágul

Saját honlapján is megvalósíthatja a STERNA keresési funkciókat API-k (Application Programming Interface) révén. Így a felhasználók az Önök honlapjáról is közvetlenül kereshetnek a STERNA hálózatban. A kereső funkciók saját honlapján való felkínálása révén más partnerek tartalmai is elérhetőek, mely révén az Önök honlapja vonzóbbá válik, különösen a rendszeres látogatók számára.

Tekintse meg, partnereink hogyan nyitottak ablakot a STERNÁ-ra, jelenleg az alábbi négy keresőportál működik


Tegye felhasználók kereséseit még hatékonyabbá

A STERNA-val lehetősége van arra, hogy valamennyi partner honlapján keressen egyidejűleg. Kérdéseit azonos koncepciók vagy madárnevekkel indíthatja anélkül, hogy szakértőnek kellene lennie, ahhoz hogy fellelje a releváns tartalmakat. Így laikus felhasználók is megtalálnak olyan tartalmakat, melyeket többnyire csak specialisták lelnek fel. Kereséseit végezheti anyanyelvén és a releváns tartalmakat bármely partner honlapján felleli, még akkor is, ha az más nyelven íródott. Olyan fejlett navigációs eszközök, mint a facetnavigáció lehetővé teszik a felhasználóknak a releváns tartalmak sokkal hatékonyabb megtalálását.

 

Növelje szervezetének képességeit

Az eddigi STERNA tagok hangsúlyozták, hogy a projektben való részvételük során munkatársaiknak jelentősen bővültek ismeretei. A szabványok követése, az olyan szemantikus web standardokban való jártasság, mint a SKOS és az RDF, továbbá a nagyobb szervezetek tapasztalt munkatársaival való konzultáció segíti a hálózat tagjait abban, hogy munkatársaik ismeretei és kompetenciáik bővüljenek.

 

Használja a STERNA-t ugródeszkaként az Europeana felé

A STERNA kapcsolódik az Europeanához is, amely az európai digitális könyvtár kiemelt projektje. Ennek megfelelően tartalmai a legnagyobb Európai digitális könyvtáron keresztül is elérhetők lesznek.

 
A csatlakozás öt lépése:


(1)  Vegye fel a kapcsolatot a NCB Naturalis
(2)  Küldjön el egy minta-adatsort
(3)  Írja alá a STERNA csatlakozási egyezményt
(4)  Hozzáférés a STERNA szolgáltatásokhoz és eszközökhöz
(5)  Kapcsolja és ossza meg tartalmait a madarakat kedvelők világközösségével

 

1.   Vegye fel a kapcsolatot a Netherlands Centre for Biodiversity Naturalis

Ha szeretne a STERNÁ-hoz csatlakozni, vegye fel a kapcsolatot a Naturalissal. Ők üzemeltetik a STERNA szolgáltatások eszközeit, valamint ők felelősek partnerhálózatért is.
Kapcsolattartó: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


2.   Küldjön el egy minta-adatsort

Többféle módon kapcsolódhat a STERNA hálózathoz. Ahhoz, hogy javaslatot tehessünk a legjobb, leghatékonyabb tartalomszolgáltatáshoz, ismernünk kell, mivel kíván hozzájárulni a hálózathoz. Ehhez egy minta-adatsorra van szükségünk. Egy minta űrlapot állítottunk össze ehhez az elemzéshez. Kérjük, töltse ki ezt és küldje el az NVB Naturalisnak. Az elemzést követően megkeressük, és javaslatot teszünk a STERNA információs térhez való csatlakozás módjára. Kérjük, ne feledje, kizárólag madarakkal kapcsolatos tartalmakkal foglalkozunk.

A minta űrlap letöltése.

 

3.   Írja alá a STERNA csatlakozási egyezményt

A felkínált tartalmak elemzése és a csatlakozás legjobb módjának kiválasztása után, készen áll a csatlakozási egyezmény aláírására. Ez leírja a felkínált tartalmakat és forrásokat, valamint rögzíti a tagsággal járó jogokat és kötelezettségeket. A STERNA konzorcium nevében az NBC Naturalis írja alá az egyezséget.

Töltse le és tanulmányozza át a csatlakozási egyezményt.

 

4.   Hozzáférés a STERNA szolgáltatásokhoz és eszközökhöz

Egyezség aláírását követően teljes jogú partner lesz, s így valamennyi STERNA szolgáltatáshoz és eszközhöz hozzáférést kap. Az RNA eszközkészlet használatához megkapja az URL-t és webszolgáltatásokhoz megkapja a belépéshez szükséges adatokat. Ezen felül hozzáfér a tartalomgazdagítás módszertanához, azaz ahhoz a kézikönyvhöz, mely végig vezeti a madarakkal kapcsolatos tartalmak csatolásának folyamatán.

STERNA tartalomgazdagítás módszertanának letöltése

 

5.   Kapcsolja és ossza meg tartalmait a madarakat kedvelők világközösségével

A tartalomgazdagítás kézikönyvének áttanulmányozását követően előkészítheti és feltöltheti adatait a STERNA információs térbe. Ezután tovább szerkesztheti, illetve más partnerek adataival is összekötheti azokat az RNA eszközkészlet segítségével.

 

RNA eszközkészlet a http://sternax.rnatoolset.net (bejelentkezés szükséges) honlapon érhető el.

Az RNA eszközkészlet online kézikönyve letölthető innen: http://manual.rnatoolset.net/ (bejelentkezés szükséges)

Ha további kérdései vannak, illetve további segítségre van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az NCB Naturalis-szal ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )