Jobb megértés

STERNA bemutatók

Bemutató a STERNA tartalomgazdagítás folyamatáról

Bemutató STERNA architektúráról

 

STERNA – architektúra a hálózatba kapcsolt gyűjteményeknek

RNA (Reference Network Application) - egy webalapú információs architektúra, mely különböző internetes források egyszerű összekapcsolását segíti, egyszerű és egyértelmű módon biztosítva hozzáférést heterogén adattartalmakhoz. Az RNA architektúra olyan szemantikus web szabványokon alapul, mint az RDF és a SKOS.
Bemutatjuk, hogy lehet bonyolult hálózattá összekapcsolni heterogén, elosztott, de az RNA architektúra révén szemantikusan összekapcsolt tartalmakat; továbbá a referenciastruktúrákat; multimodellezést és az RNA környezetet.

A STERNA architektúra összefoglalójának letöltése.

 

Referencia hálózatok: modellezés az RNA eszközkészlet 4-es verziójával

A STERNA a dinamikus tudásrendszert egy olyan információs környezetben valósítja meg, mely a szemantikus webtechnológiák (mely több lehetőséget biztosít, mint az egyszerű szövegkeresés) révén lehetővé teszi új tartalmak egyszerű beillesztését úgy, hogy az azonnal és a lehetőségekhez képest automatikusan fellelhető legyen. Ez a flexibilitás a metaadatok referenciastruktúrákhoz kapcsolása révén valósul meg. Ez a dokumentum az RNA eszközkészlet új 4-es verziójának modellezési lehetőségeit mutatja be.

RNA eszközkészlet 4-es verziójának letöltése

 

STERNA Del. 6.5. Technológiai áttekintés. Teljes jelentés. 2008. december 10. Szerző: Guntram Geser, Salzburg Research (161 oldal)

Ez a dokumentum azzal a céllal készült, hogy a STERNA és más, az Európai Digitális Könyvtár (EDK) kezdeményezéséhez kapcsolódó projektek számára bemutassa a legújabb megközelítéseket azon heterogén digitális gyűjtemények integrálásáról, melyek megfelelnek a szemantikus web szabványainak (RDF, SKOS, OWL). A STERNA természetrajzi és biodiverzitással foglalkozó szervezetek kezdeményezése, mely azért jött létre, hogy segítse digitális tartalmaik létrehozását, kezelését és megosztását. A jelentés ajánlásokat is tartalmaz arra, hogyan lehet a szemantikus megközelítést alkalmazni a természetrajzi kulturális örökséghez kötődő tartalmak EDK-val való integrációjában.


A rész. Tudásszervező rendszerek a kulturális és tudományos örökség eléréséhez:
Szemantikus webnyelvekre és technikákra fókuszálva a bevezető fejezeteiben tárgyalja (EDK technológiai együttműködőképesség terve, Szemantikus webnyelvek „tortája”) és ismerteti azokat a projekteket, melyek a kulturális örökséggel kapcsolatos területen használják az RDF, SKOS, OWL és CIDOC-CRM technológiákat.


B rész. Az Európai Digitális Könyvtár kezdeményezésének természetrajzzal és biodiverzitással foglalkozó forrásai: Széles spektrumban merít olyan technológiákból, melyeket a gyűjteményi példányok adatainak digitalizálása, taxonómiai publikációk, taxonómiai adatbázisok és szolgáltatások, online együttműködő eszközök, tartalomaggregálás és -hozzáférés, egyedi azonosítók az élettudományokban (LSID), TDWG LSID (Taxonomic Database Working Group) metaadatszótárak és -ontológiák esetében alkalmaznak.


C rész. Függelékek és irodalom:
További, az A és B részekhez tartozó kiegészítő információkat tartalmaz, mint az SKOS formátumú természetrajzi és biodiverzitás-szabványok, és tezauruszok, nagyobb szervezetek és projektek leírása, a szervezetek és a természetrajzi és kulturális örökség forrásainak mutatója.

A teljes dokumentum letöltése

 

STERNA Del. 6.5. Technológiai áttekintés. B Részjelentés: Természetrajzi és biodiverzitás-források az Európai Digitális Könyvtár részére. 2008. december 10. Szerző: Guntram Geser, Salzburg Research (20 oldal)

Ebben a részben azt mutatjuk be, hogy a STERNA projekt hogyan járulhat hozzá az Európai Digitális Könyvtár (EDK) kezdeményezéséhez a természetrajz és a biodiverzitás területén. Bemutatja az új megközelítéseket a digitalizációnak, a források feljavításának és integrációjának területén, valamint ajánlásokat tesz arra, hogy hogyan lehet a forrásokat az EDK-val integrálni.

A dokumentum B részének letöltése