Članstvo

Pridružite se STERNA in nudite svoje vsebine svetovni druščini ljubiteljem ptic

Kakšne so koristi?

Pet korakov kako postati član 

Kot član mreže lahko imate koristi na več načinov:


Povežite svoje vire v bazen s pticami povezanimi informacijami

STENRA je razločen spletni vir o pticah. Organizacije, ki prispevajo svoje vsebine so dobro poznane, in priznane avtoritete na področjih naravne zgodovine, biodiverzitete in varstva. S povezovanjem svojih virov v rastoči bazen vsebin prispevate h ustvarjanju edinstvene in privlačne digitalne knjižnice, ki hrani mnogo nepričakovanih in presenetljivih podatkov za uporabnike, ki se zanimajo za ptice.

 

Delo v vrstniškem omrežju (peer network)

V STERNA gre večinoma za delo v mreži in sodelovanje. Sodelujoči nosilci vsebin so med seboj povezani tehnično s postavitvijo “p2p” omrežja in organizacijsko s sodelovanjem med sodelujočimi člani. Z delom v STERNA okolju lahko prispevate svoje lastne vire, hkrati pa lahko tudi koristite vire ostalih članov. S člani sodelujete pri bogatitvi vsebin, lahko se posvetujete z njimi kako priti do najboljših rezultatov.

 

Privabite več obiskovalcev in dosežite širše občinstvo

STERNA iskalnik lahko ponudite na lastni spletni strani preko vmesnika “Application Programming Interface (API)”. Tako lahko uporabniki poizvedujejo po okolju STERNA preko vaše spletne strani. Z APIjem lahko preko vaše strani nudite tudi vsebine drugih partnerjev in s tem povečate atraktivnost strani posebej za obiskovalce, ki se vračajo.

Za ogled kako so člani postavili lastno “okno v STERNA”, preglejte trenutno dostopne iskalnike!

 

Omogočite učinkovitejše poizvedovanje

Preko STERNA lahko uporabniki poizvedujejo po vseh straneh članov hkrati. Uporabnikom ni potrebno imeti specifičnega predhodnega znanja, da odkrijejo želene vsebine. Tako lahko povprečni poznavalec in ljubitelj pride do vsebin, ki so po navadi rezervirane za profesionalce. Uporabnik dobi rezultate  od vseh članov, ne glede na to v katerem jeziku je uporabnik poizvedoval. Razvita navigacijska orodja kot »facet navigation« omogočajo uporabnikom učinkovitejše odkrivanje spletnih vsebin.


Izboljšajte svoje organizacijske sposobnosti

Trenutni člani STERNA poudarjajo, da je sodelovanje v STERNA prispevalo h povečanju znanja in sposobnosti pri zaposlenih. Delo s priznanimi standardi, spoznavanje s semantičnimi spletnimi standardi kot SKOS in RDF in splošna korist od izmenjave znanj in z izkušenejšim kadrom večjih organizacij je pripomoglo h dvigu kakovosti vsesplošnega dela pri članih.


STERNA kot stopnica do Europeane

STERNA bo prispevala podatke Europeani, nosilnemu projektu evropske digitalne knjižnice. Tako bodo vaše vsebine dostopne preko največjega evropskega digitalnega knjižničnega portala.

 


 

Pet korakov za pridobitev članstva:

 

(1)  Kontaktirajte NCB Naturalis
(2)  Pošljite vzorec vaših podatkov
(3)  Podpišite STERNA partnerski dogovor
(4)  Podpišite STERNA partnerski dogovor
(5)  Povežite se in delite svoje vsebine ljubiteljem ptic preko celega sveta

 

1.)   Kontaktirajte NCB Naturalis

Če ste zainteresirani za pridružitev v STERNA, prosimo stopite v stik z Netherlands Centre for Biodiversity Naturalis. NCB Naturalis gostuje STERNA servise in upravlja z omrežjem.

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

 

2.)   Pošljite vzorec vaših podatkov

V STERNA se lahko povežete na več načinov. Da ugotovimo kateri način je za vašo organizacijo najboljši moramo pregledati in oceniti vzorec vaših vsebin. Za ta namen smo pripravili obrazec za določitev vsebin in analizo. Prosimo izpolnite obrazec in pošljite ga na NCB Naturalis. Ocenili bomo vaše podatke in nato stopili v stik z vami s predlogi, kako se najboljše povezati v STERNA okolje. Pomembno: STERNA je osredotočeno strogo na vsebine, ki so povezane s pticami!

Prenesite obrazec za določitev vsebin in analizo.

 

3.)   Podpišite STERNA partnerski dogovor

Enkrat, ko so vaše vsebine analizirane in je določen najboljši način za povezavo, ste pripravljeni za podpis partnerskega dogovora. V dogovoru so zapisane vaše pravice in dolžnosti kot član ter vsebine, ki jih želite prispevati. NCB Naturalis bo podpisal dogovor v imenu STERNA konzorcija.

Prenesi in preglej STERNA partnerski dogovor.

 

4.) Podpišite STERNA partnerski dogovor

S podpisom partnerskega dogovora postanete polnopravni član z dovoljenjem za uporabo vseh STERNA orodij in servisov. Za uporabo RNA Toolset boste prejeli URL in podatke za vpis za dostop do spletnega servisa. Poleg boste prejeli STERNA metodologijo za bogatitev vsebin. To je priročnik, ki vas vodi skozi proces povezave vaših vsebin v širok bazen vsebin povezanih s pticami.

Prenesi STERNA metodologijo bogatitve vsebin

 

5.)   Povežite se in delite svoje vsebine ljubiteljem ptic preko celega sveta

Preučite metodologijo za bogatitev vsebin in pripravite svoje vsebine za priključitev v STERNA okolje. Ko so vaši podatki vključeni, jih lahko z uporabo RNA Toolset™ urejate in povežete z vsebinami ostalih partnerjev.

 

RNA Toolset je dostopen na: http://sternax.rnatoolset.net/ (prijava obvezna)

Spletni priročnik za RNA Toolset je dostopen na : http://manual.rnatoolset.net/ (prijava obvezna)

Če imate dodatna vprašanja ali potrebujete nadaljnjo podporo prosimo kontaktirajte NCB Naturalis na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.